Beginnen

Alle begin is moeilijk en dat geldt zeker voor het stuntvliegeren. Er zijn maar weinig goede vliegers om het stuntvliegeren onder de knie te krijgen. De beste vliegers hiervoor vind je toch in de Funline van HQ Kites, bijvoorbeeld de Gipsy, Billy The Kid of de Delta Flizz. Ook een Flexifoil Xtro is goed om mee te beginnen en het voordeel daarvan is dat hij leuk blijft. Met een Speedwing zou je ook kunnen beginnen, maar die zijn wat nerveuzer. De Gipsy, Billy The Kid en de Xtro worden inclusief lijnen en handgrepen geleverd en dat is ook een voordeel. Voor beginners met wat meer behendigheid komen ook wat meer tricky vliegers zoals de Vento van HQ-Kites in aanmerking. Voor beginnende vierlijnsvliegeraars is de keuze wat beperkter. De Twinbat van HQ Kites komt in aanmerking maar die is wat gevoelig te besturen. Nog altijd de beste vierlijners zijn de REV's oftewel de Revolutions. De Backtracker, het oude instapmodel is nog hier en daar te koop. De oplvolger van de Backtracker, de REV 1.5 EXP is echter een stuk duurder. Dan zijn er nog de Quadrifoils, maar die zijn zeker heel duur (maar dan heb je wel een hele mooie vlieger), daardoor komen alleen de allerkleinste modellen in aanmerking.

Algemeen
Om het vliegeren te leren is het fijn als een redelijk stevige wind staat. Bij te weinig wind is de vlieger erg gevoelig, waardoor hij moeilijker te besturen is. Windkracht 3 tot 4 is meestal het beste.
Ook de lijnen en handgrepen zijn belangrijk. Bij de meeste beginnervliegertjes zijn handgrepen inbegrepen en anders is er een brede keuze, dan is het maar net wat je fijn vind. Lijnen kun je meestal kant en klaar kopen. Als je ze op een spoel koopt moet je ze zelf nog op maat knippen en mantelen. Je kunt de lijn mantelen door het uiteinde van de lijn met een dikke naald door de mantel te halen.

2-lijns
Maar hoe dan te vliegeren? Je begint natuurlijk met het in elkaar zetten van de vlieger. Meestal zit er een gebruiksaanwijzing bij dus dat is waarschijnlijk niet zo'n probleem. Aan de meeste meegeleverde lijnen zitten gewoon clipjes om ze aan de vlieger te bevestigen. Bij de Xtro is dit echter niet. Daar zit aan de toom een klein stukje lijn van ±10 cm. Aan het einde van de stuurlijn zit een lus. Het is dan de bedoeling dat je de lijnen bevestigd zoals hier is afgebeeld. Als de lijnen bevestigd en uitgerold zijn kun je de handgrepen bevestigen (Als die tenminste niet al aan de lijnen vast zitten). De vlieger is nu klaar voor gebruik. Om hem op te laten laat je hem door iemand anders rechtop in de wind houden. Als je alleen bent kun je de vlieger rechtop tegen een paaltje zetten of op de grond leggen met wat zand op het zeil. (Als je op gras staat is dat zand vaak niet nodig). Je lanceert de vlieger door een korte, gelijkmatige ruk aan beide lijnen te geven en wanneer dat nodig is een paar passen achteruit te doen. De eerste keren zal de vlieger snel weer op de grond liggen. Probeer de vlieger recht omhoog te sturen en laat hem bovenin stilhangen. Door aan één van de lijnen te trekken zal de vlieger naar links of naar rechts gaan. Probeer zo het gedrag van de vlieger onder controle te krijgen en geef niet te snel op. Stuntvliegeren leer je niet in een keer, daar is meer tijd voor nodig.

4-lijns
Bij vierlijners gaat het allemaal net wat anders. De stuurlijnen kun je het beste in 2 setjes van 2 lijnen oprollen. Je knoopt dan de mantels van beide lijnen aan elkaar met de knoop die hierboven is afgebeeld. Je kunt wel beide setjes lijnen op één winder doen. Het is makkelijk om een grondpen bij te hebben waar je dan je handgrepen achter haakt, nadat je er de lijnen aan vast hebt gedaan. Het makkelijkst is om per setje lijnen twee verschillend gekleurde mantels te hebben, zodat je weet welke lijn boven zit. Als je alle lijnen bevestigd hebt zet je de vlieger rechtop in de wind. Om de vlieger op te laten geef je een ruk aan de bovenste lijnen. Let er op dat de onderlijnen helemaal slap hangen. Daarna kun je gaan sturen met de onderste lijnen. Wanneer je aan de lijn linksonder trekt gaat de vlieger naar links enz.